Спомен за Светлина За книгата на кратко:

* Вече е официално! На български "Спомен за Светлина" излиза на 27.05.

* Не се планира "Спомен за Светлина" да бъде следвана от други книги (в това число и прелюдии) от поредицата.

* Засега Хариет не планира да публикува оригиналните бележки на Робърт Джордан за "Спомен за Светлина" (дано да си промени решението!) 


Спойлери! Четете на своя отговорност!По сюжета до момента знаем:

Update 28/12/2012
* Едно от по-епичните заглавия в "Кръстопътища по Здрач" е отново употребено, както и едно от по-обикновените в "Окото на Света". Гледната точка е еднаква и при двете. 
* Ранният материал, издаден до сега, е горе-долу равен на 104 страници от общ обем 909.
* Има една нова карта. 
* Общ брой глави - 49 + пролог и епилог. Една от тях е дълга 190 страници.
* До 200-та страница включените спомени са 13.
* Няма речник в края на книгата, така че краят, написан от Робърт Джордан, е буквално последните думи от поредицата. Luckers: "Indeed, I discovered this unpleasently when looking for the final page number, expecting a glossary. Beware spoilers."

Update 13/12/2012
* От тази статия в сайта на "Тор" става ясно, че една от главите в последната книга, най-вероятно онази с многото гледни точки :Р ) се казва "Последната битка".

 Update 03/09/2012
* Гледната точка на Мат в 11-а глава е първата негова, която ще видим в книгата.
* Ще прочетем гледни точки на герои, които познаваме от много време (преднамерен избор на Сандерсън)* Книгата съдържа глава с около 80  различни гледни точки, като някои се повтарят, а дължината на главата е от порядъка на 70 000 думи. "Епична глава" (цитат).

* Джордан е описал себе си като възпълен мъж с книга в ръце - тер'ангреал, който Авиенда вижда и "разпознава" в "Нож от блянове". От своя страна, Сандерсън е избрал катана (вид японски меч, питайте Дав за подробности) с червени и златни дракони около дръжката - част от личната колекция на Робърт Джордан (Линда казва, че Сандерсън е избрал този меч от колекцията на Джордан, дали за себе си, не знам).* Сандерсън не е очаквал Мат да бъде труден за описване, защото е познавал андорците толкова отдавна, че те били "естествени" за него. За разлика от тях, той е очаквал Тюон и Авиенда да бъдат трудни и е работил най-много върху тези два образа. Най-малко любимият герой на Сандерсън е Кацуан. Казва, че опитва да я направи страхотна, но никога не я е харесвал, защото е "прекалено подла" (в оригинал: "too mean" - сами си избирайте значението).

 Въпроси, завършили със знаменитото "RAFO":
* Ще видим ли оръдия и Портали, използвани по изобретателен начин, по време на Последната битка? Сандерсън:  "Ще ме видите да се заигравам с Порталите."
* Ще видим ли Зелен човек в "Спомен за Светлина"?
* Ще открием ли какво правят всички орнаменти в косата на Кацуан?


Спомени за Светлина2 коментара:

  1. Shte mojem li da zakupim knigata na angliiski v niakoia bulgarska knijarnica na 8mi ianuari? Za sujalenie ne vijdam takava informacia v koito i da e bilo site na knijarnica, a poruchkata ot amazon e ujasen variant- dostavkata e poveche ot 50% ot cenata na knigata.

    ОтговорИзтриване
  2. Надали. Книгата на английски ще се появи в нашите книжарници, но не по-късно от 1-2 (ако не и повече) седмици след 08.01.
    Поне така беше с "Буря се надига".

    ОтговорИзтриване

Въздържайте се от неприлични коментари! Пишете на кирилица и спазвайте чистотата на българския език.