сряда, 1 май 2013 г.

Честит Бел Тин!

Ден на труда ли? Да бе да! 
Ние си знаем кой е истинският празник днес. 8-) Пожелавам ви плодотворна и трудолюбива година по Емондополски, страстна и жежка по Кайриенски и Алтарски, сластна по Домански, честна по Андорски, самоотвержена по ... Погранически и цветуща по Тайренски и Иллиански! За другите страни не измислих прилагателни, сори. :Р




8 коментара:

  1. Аз що си мисля че Бел Тин не може да е сега? Зимната нощ нещо да им говори на тия?

    Празника е в началото на пролетта (точно това отбелязва всъщност - настъпването на пролетта), като няма точно определена дата. Вярно че се празнува различно, в зависимост от това дали сте на юг или на север. На юг е по-рано, на север по-късно.
    Предполагам, че по пограничния календар може да се приеме да е по това време на годината, но за нашите географски ширини мисля трябва да е някъде края на март, началото на април.

    ОтговорИзтриване
  2. Все тая, макар че си прав. Слънцедневът е най-дългият ден, пък тва на практика е 22 юни.

    ОтговорИзтриване
  3. Значи, при нас наистина трябва да е някъде през април Бел Тин, щото в края на март се пада пролетното равноденствие, а тогава е уж Денят на Благодарността. Но пък при тях годината е от 13 месеца, което... може и да са прави в сметките, де да знам.
    Лятото, като ни напече слънцето и ни хване мързела с писането, може да подредим календара в Депото и ще видим кое как е.

    ОтговорИзтриване
  4. Бе то с точност няма как да се определят тия неща според мен. Както и да го смятаме и сучим, пак няма да е правилно, щото само Джордан си знае как ги е мислил тия празници. Може само да ги натаманим горе-долу, както на нас биха ни били удобни за писане - примерно Бел Тин в средата на март, Деня на Благод. през април, Слънцеднева на 22 юни и т.н. За наше си улеснение нали.

    Аз зимата така пак се чудих дали да пусна съобщение за Празника на Светлините, който по принцип нали е най-късият ден в годината, но едновременно с това бележи и новата година (ако не бъркам? Велики Чезалайн кога беше?). И докато го измисля как трябва точно да бъде, то празниците бяха минали.

    ОтговорИзтриване
  5. Той - РД - както си е измислял мерните величини и ги е нагласял както му изнася, същото е направил и с празниците, изглежда. Иначе Велики Чез(Час?)алайн е на 10-тия ден от новата година, а Празникът на Светлините, мисля че трябва да е еквивалент на еврейската "нова година", което реално мисля (може и да бъркам, а ме мързи да проверявам) е някъде есента при нас. Обаче в книгите трябва да е почти в разгара на зимата, което е по-скоро = на нашата "нова година". Абе... Джорданова работа, дет` се вика ;D

    ОтговорИзтриване
  6. Според другаря Steven Cooper, който май е единственият, който си е правил мъчителния труд да пресмята дати в цялата поредица - слага Бел Тин на 24 март. А Празникът на Светлините на 21 Декември.

    ОтговорИзтриване
  7. Уточнение. Стивън поставя Бел Тин на 24 март в Окото на Света през 998 НЕ. След това няма споменаване на дата на празника следващите две години. Погледнах и в Нова пролет - там пък е лепнато 12 Април.
    Фън, фън, фън....

    ОтговорИзтриване
  8. Ми че то ако всичко беше точно изчислено, де щеше да му е чарът на Колелото :D

    ОтговорИзтриване

Въздържайте се от неприлични коментари! Пишете на кирилица и спазвайте чистотата на българския език.