понеделник, 3 септември 2012 г.

Драконова емисия #3: Новини за "Спомен за Светлина"

След прочита на 11-а глава, Сандерсън е отговарял на въпроси на феновете и Линда (13depository) е написала кратка статия в блога си с някои от по-любопитните новини:

* Гледната точка на Мат в 11-а глава е първата негова, която ще видим в книгата.

* Ще прочетем гледни точки на герои, които познаваме от много време (преднамерен избор на Сандерсън)

* Книгата съдържа глава с около 80 (!) различни гледни точки, като някои се повтарят, а дължината на главата е от порядъка на 70 000 думи. "Епична глава" (цитат).

* Джордан е описал себе си като възпълен мъж с книга в ръце - тер'ангреал, който Авиенда вижда и "разпознава" в "Нож от блянове". От своя страна, Сандерсън е избрал катана (вид японски меч, питайте Дав за подробности) с червени и златни дракони около дръжката - част от личната колекция на Робърт Джордан (Линда казва, че Сандерсън е избрал този меч от колекцията на Джордан, дали за себе си, не знам).

* Сандерсън не е очаквал Мат да бъде труден за описване, защото е познавал андорците толкова отдавна, че те били "естествени" за него. За разлика от тях, той е очаквал Тюон и Авиенда да бъдат трудни и е работил най-много върху тези два образа. Най-малко любимият герой на Сандерсън е Кацуан. Казва, че опитва да я направи страхотна, но никога не я е харесвал, защото е "прекалено подла" (в оригинал: "too mean" - сами си избирайте значението).


Източник: News from DragonCon about "A Memory of Light" by Linda

Още една много подробна статия от Chris Lough, публикувана в Tor.com, ни представя интервюто със Сандерсън и разкритията за "Спомен за Светлина" и поредицата като цяло. В статията си Крис засяга почти същото като Линда, но с доста повече подробности, затова няма смисъл да извличам най-същественото от нея. По-любопитното са RAFO-тата - въпросите, на които Сандерсън, досущ като Джордан, отговаря със знаменитата фраза "Read and find out":

* Ще видим ли оръдия и Портали, използвани по изобретателен начин, по време на Последната битка? Сандерсън:  "Ще ме видите да се заигравам с Порталите."
* Ще видим ли Зелен човек в "Спомен за Светлина"?
* Ще открием ли какво правят всички орнаменти в косата на Кацуан?

Да си призная, малко съм разочарована. Преди феновете бяха доста по-креативни относно въпросите си. :D




Тази седмица се очаква видео и точни цитати на въпросите и отговорите, така че ще публикувам отново статията с линкове към тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Въздържайте се от неприлични коментари! Пишете на кирилица и спазвайте чистотата на българския език.